السبت، 13 أكتوبر 2012

"أمنتو حيدر" من بين المرشحين الأربعة الأوائل للفوز بجائزة نوبل للسلام

نقلت جريدة VG النرويجية الواسعة الانتشار في عددها الصادر اليوم الجمعة 12 اكتوبر, خبر إدراج اسم المدافعة الصحراوية عن حقوق الإنسان ” أمنتو حيدار ”,ضمن قائمة المرشحين الاربعة الأوائل المؤهلين للفوز بجائزة نوبل للسلام, وقد جاء اختيار المرشحين الاربعة من بين 188 مرشح و43 منظمة.

ومما جاء في الجريدة ان ” أمنتو حيدار” تم اختيارها من طرف الكتلة اليسارية على لسان البرلمانية "Trine Skei Grande" زعيمة الحزب اليسارالليبرالي.

للاطلاع على جريدة المرجو الضغط على الرابط :

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10054956



(VG Nett) KrF-leder Knut Arild Hareide vil ha en koptisk nonne som fredsprisvinner, mens SVs Audun Lysbakken går for en amerikaner.
Klokken 11 fredag formiddag vil leder Thorbjørn Jagland i Nobelkomitéen annonsere hvem som får en av verdens mest prestisjetunge priser, og som alltid er det knyttet stor spenning til hvem som er den utvalgte.

Kristelig Folkepartis leder Knut Arild Hareide mener den koptiske nonnen Maggie Gobran, mer kjent som «mamma Maggie», fortjener den prestisjetunge prisen.

- Hun driver et imponerende hjelpearbeid blant Egypts aller fattigste folkegrupper. Får hun fredsprisen er det en anerkjennelse både av hennes humanitære arbeid og kampen for minoriteter, religionsfrihet og andre grunnleggende menneskerettigheter i Egypt og Midtøsten for øvrig.

Groban kommer fra en velstående koptisk familie, men har viet livet sitt til å hjelpe slumbeboere i Kairo og fattigfolk på landsbygda.
- Ved sitt personlige engasjement og forbilde har Mamma Maggie skapt en bevegelse som trolig er det største diakonale hjelpeprosjekt for fattige i hele Midtøsten. Bevegelsen kalles «Stephens' Children». Det er nå rundt 1500 mennesker som jobber fulltid i dens tjeneste, sier Hareide.
Ifølge NTB utropes også Groban som bookmakernes favoritt
Ikkevold-forkjemper
Totalt var 188 personer og 43 organisasjoner nominert til årets fredspris. Listen inneholder gamle gjengangere og nyere fredsforkjempere fra hele verden.
- Det er mange gode kandidater i år. Jeg tror jeg blir positivt innstilt uansett. Om jeg skulle nominert noen, så tror jeg kanskje jeg ville foreslått Gene Sharp, sier SV-leder Audun Lysbakken til VG Nett.
Han er dermed på linje med PRIO-leder Kristian Berg Harpviken, som har den amerikanske professoren og forfatteren som sin favoritt til fredsprisen
Aminatou Haidar er et sterkt symbol for sitt folk og en av de fremste lederne i kampen for respekt for folkeretten, menneskerettighetene og prinsippet om tidligere kolonifolks rett til selvbestemmelse. Med fare for eget liv kjemper hun for en fredelig løsning på konflikten om Vest-Sahara og for rettighetene til de politiske fangene, samvittighetsfangene og de forvunnede i sitt eget hjemland, som omtales som Afrikas siste koloni, sier påpeker Skei Grande.